Sekretarz Generalny Sojuszu na Śląsku.

dodano 2012-10-01 21:03 w kategorii: Wojewódzkie

Krzysztof Gawkowski odwiedził województwo śląskie, gdzie spotkał się z samorządowcami, członkami i sympatykami Sojuszu w Częstochowie, Sosnowcu i Katowicach. Podczas spotkań poruszano sprawy dotyczące propozycji gospodarczych SLD, aktywności na polu samorządu terytorialnego, jesiennej ofensywy legislacyjnej partii oraz lewicowego dekalogu edukacyjnego.

Sekretarz Generalny spotkał się z Prezydentem Sosnowca Kazimierzem Górskim, wiceprezydentem Częstochowy Przemysławem Koperskim oraz samorządowcami z gmin, powiatów i sejmiku wojewódzkiego. Rozmowy dotyczyły między innymi potrzeby zmiany ustawy o finansowaniu jednostek samorządu terytorialnego, ewentualnych zmian w Kodeksie Wyborczym dotyczących bezpośrednich wyborów starostów i marszałków województw oraz propozycji usprawnień procedur w administracji samorządowej.

Polsce potrzebna jest merytoryczna i pogłębiona dyskusja na temat problemów, jakie przez lata narosły w funkcjonowaniu samorządu - mówił Krzysztof Gawkowski. Jestem przekonany, że dwa lata przed wyborami to doskonały czas na taką właśnie rozmowę. Nie możemy być posądzeni o uprawianie przy tej okazji polityki, ponieważ do wyborów jeszcze aż dwa lata - dodał.

Prezydent Sosnowca zaznaczył, że każda odpowiedzialna siła polityczna powinna właśnie w perspektywie czasu starać się rozmawiać i rozwiązywać problemy lokalnej społeczności. Działanie ad hoc przed wyborami to zła droga - dodał Gorski.

Na zakończenie wizyty w województwie śląskim Sekretarz Generalny SLD gościł na posiedzeniu Rady Wojewódzkiej Sojuszu, gdzie spotkał się z członkami partii z całego regionu. Przewodniczący SLD na Śląsku, Poseł Marek Balt podkreślił, że to już druga w ostatnim czasie wizyta Krzysztofa Gawkowskiego na Śląsku. Mam nadzieje, na conajmniej jeszcze jedno regionalne spotkanie w tym roku - dodał Balt.